Rosenolie – Rose oil
Rosenolie hører til blandt de mest eksklusive olier i verden. Den er dyr, men alle pengene værd – rosenolie er nemlig fremragende til alt fra hudpleje til aromaterapi. Hvis du er interesseret i at vide mere om rosenolie, er du landet på den rette side. Vi ser på facts, egenskaber, forbehold og meget mere.
Facts om rosenolie
Rosen er ikke blot en almindelig blomst. Den er kendt for sin skønhed og for sine karakteristiske farver, hvor især den røde rose er populær. Rosen har stor symbolsk betydning, idet den er et symbol på kærlighed og lidenskab. Rosen omtales ofte som “blomsternes dronning”. Det er en af de mest genkendelige blomster overhovedet – formentligt er det endda nummer et.
I alt er der mere end 250 arter af roser, om end det kun er 100 af dem der er særligt udbredte. Kun omtrent 30 af disse har en brugbar effekt, når de omdannes til olie, men det er også rigeligt. De dyrkes overalt i verden på rosenbuske, der har ovale blade og en lidt hængende form. Blomsterne er placeret på stænglerne, der har sine torne, hvilket giver rosen endnu mere dybde. Blomsten har sine 5 tallige blade, der varierer i farver. Vi har som sagt den røde, som har en enorm symbolsk betydning og er den mest kendte, men der er også hvide, lyserøde og gule roser, some også er letgenkendelige.
Rosen har haft betydning i mange historiske samfund. Hvis vi går tilbage til det antikke Grækenland, så var rosen stærkt forbundet med kærlighedens gudinde Afrodite. Den røde rose siges at stamme fra Adonis’ blod. Adonis var en særlig gud, idet han var gud for ungdom. Rosens navn er fransk, men dette navn kan først føres tilbage til latin og derefter til græsk, hvor det oprindeligt betød noget så simpelt som “rod”. Mere officielle navne til roser er rosa centifolia og rosa damascena. Rosen tilhører rosaceae familien. Rosen har også en særlig betydning i kristendommen. Her repræsenterer den de 5 sår, som Jesus fik på korset den røde rose er et symbol på blodet. Politisk set har den været et symbol på socialisme. Først i Rusland under de kommunistiske tider, men senere i almindelige vestlige socialistiske partier. Et godt eksempel er socialdemokraterne herhjemme, der har en rød rose som logo.
Den primære nutidige betydning er dog uden tvivl kærlighed, og rosen anvendes særligt til bryllupper og Valentinsdag. Det er typisk manden, der giver kvinden en rose som et symbol på kærligheden, men traditioner ændrer sig hele tiden, og det varierer også fra kultur til kultur.
Almindelige roser er ret så udbredte, men hvis du vil have fat i rosenolie, bliver det dyrt. En ægte rosenolie koster som regel mindst 80.000 kr. pr. liter, men det kan endda blive endnu dyrere. Det er ikke utænkeligt at komme op på et par hundredetusinde for en liter. Til gengæld er en helt liter sjældent nødvendig. Olien er særdeles stærk, så selv små mængder kan være nok til at udnytte egenskaberne.
Historisk har Frankrig været kendt for at producere store mængder rosenolie, men i dag produceres olien flere steder i verden. To af de mest almindelige steder at dyrke den er i Marokko og i Bulgarien.
Sådan udvindes rosenolie
Den høje pris skyldes, at det er kompliceret at producere rosenolie. En rose kan være sart og skal behandles perfekt, hvis udbyttet også skal være godt. Desuden kræver det enormt store mængder blade fra rosen for at kunne producere olien.
Det er almindeligt at plukke bladene fra rosenbusken den samme dag, som produktionen begynder. Det handler om at have så friske rosenblade som muligt, da de her indeholder mest olie. Desuden kan man ikke gøre det hele året rundt, da de bedste roser kun blomstrer i en kort periode om sommeren.
Bladene skal benyttes så hurtigt som muligt, og det foregår via dampdestillation. Temperaturen kommer højt op, så det er vigtigt, at processen overvåges ordentligt. Det er begrænset, hvor meget olie der kommer ud af rosenbladene – det er derfor olien er så dyr – så det kræver en masse materiale. Til gengæld kommer der et fint biprodukt ud af dampdestillationen, nemlig rosenvand, der er en hel del billigere og som også kan bruges til en lang række ting.
De bedste egenskaber
På grund af et fortrinligt næringsindhold med masser af aktive stoffer har rosenolie mange egenskaber at byde på. De mest almindelige compounds i olien er geraniol, linalool, nerol, citronellol, limonene samt flere andre. Du kan måske genkende disse navne fra stofferne i andre essentielle olier, og det giver god mening – rosenolie har nemlig mange af de samme stoffer i sig som andre olier, men kun få har en lige så bred kombination af unikke stoffer som rosenolien.
Her er en kort oversigt over rosenoliens mest udnyttede egenskaber:
- Rosenolie til hudpleje
- Rosenolie mod ar fra akne
- Rosenolie mod bakterielle infektioner
- Rosenolie mod feber
- Rosenolie til aromaterapi
- Rosenolie mod depression
- Rosenolie til boost af libido
- Rosenolie til massage
Desuden bruges rosenolie i de bedste parfumer, særligt for kvinder. Det er muligt at lave en personlig parfume ved at kombinere essentielle olier. Dog er det oftere kvinder, der foretrækker at dufte af rosenolie frem for mænd, da duften er meget feminin. Mænd kan dog også sagtens bruge duften, hvis de finder den interessant. Det samme gælder for alle de andre egenskaber – de kan som udgangspunkt udnyttes af både kvinder og mænd.
Der er altså rigtigt mange fordele ved at benytte rosenolie, så lad os gå mere i dybden med de vigtigste af dem.
Rosenolie til hudpleje
Æteriske olier er generelt gode til kosmetik, og rosenolien er ingen undtagelse. Et af de primære formål med olien er netop at benytte den til hudpleje, da den har gode egenskaber inden for dette felt.
Rosenolie kan nemlig rense huden helt fænomenalt som følge af de antivirale og antiseptiske egenskaber. Den er ikke lige så antibakteriel som andre olier, men den kan forhindre betændelser og infektioner i huden, hvad enten det er i ansigtet eller et andet sted. Så ved at behandle huden kontinuerligt med rosenolie er det altså muligt at holde mange forskellige problemer på afstand.
Den kan behandle akne på fornem vis. De bumser, som du allerede har, bliver svære at fjerne, men olien kan forhindre dem i at sprede sig mere end nødvendigt. Akne kan både skyldes hormoner og beskidt hud, men ved at gøre huden ren for bakterier og infektioner vil du uden tvivl opleve fremgang i kampen mod bumserne. En enorm fordel ved rosenolien, som desværre ikke kendetegner de fleste andre æteriske olier, er, at den faktisk også kan behandle ar fra tidligere akne. Mange har stadig ar og mærker tilbage fra bumserne i teenagerårene, da det godt kan tage ti år eller mere for huden at oprette skaderne på egen hånd, men med et hjælpemiddel som rosenolie kan det gå en hel del hurtigere. Olien er i stand til at hjælpe huden med få arrene til at forsvinde hurtigere, og den vil samtidig få dem til at fremstå mindre tydelige, mens de er der.
Det at den kan holde infektioner væk betyder også, at huden generelt vil fremstå pænere. Faktisk bruge rosenolie hyppigt til specifikt at få huden til at se yngre ud. Man vil især opleve positive fordele, hvis man i forvejen har tør og/eller rynket hud. Det skyldes først og fremmest de stoffer i olien, der går ind og behandler den, men det skyldes også, at den kan forbedre blodcirkulationen i huden, hvilket gør det lettere for de vitaminer og mineraler du allerede har indtaget via kosten at komme helt ud til huden. Det giver ekstra god mening at benytte rosenolie om vinteren, da der her er større chance for tør, bleg og skadet hud. Den kan dog bruges hele året rundt, så i sidste ende afhænger det egentlig bare af dine egne præferencer.
Duften fra olien gør den også super dejlig at bruge til hudpleje. Mange hudplejeprodukter dufter fint, men ikke fantastisk. Ofte bliver det ren rutine at bruge dem, og man ser ikke nødvendigvis frem til plejen. Med rosenolie er det en smule anderledes, for med en tiltrækkende duft bliver det pludselig lidt nemmere at få motivation til at åbne flasken og derefter nyde de øvrige effekter på huden.
Det siges også, at rosenolie er god mod eksem på huden samt til at lindre forkølelsessår. Her er der dog andre olier, som også er suveræne – blandt andet tea tree olien.
Rosenolie til aromaterapi
Den dejlige duft fra rosenolien gør den oplagt at bruge til aromaterapi. Det er en klassiker, som bruges meget ofte, og som aldrig vil gå af mode, når det gælder dette formål. Rosenolien er mild, men kan uden problemer få forbrugeren til at slappe af, når vedkommende dufter til aromaen.
Duften af roser er i sig selv kendt for at være rar og afslappende, til tider endda forførende, og olien har de helt samme egenskaber, blot endnu mere koncentreret. Rosenolien er rigtig god at bruge til aromaterapi, når du har brug for at tage den med ro og få alting lidt på afstand. Den fungerer godt til at få sind og krop i balance.
Den almindelige rose er naturligvis kendt for sin romantiske effekt. Rosenolie virker på samme måde romantisk. Den stimulerer erotiske følelser, og der er faktisk lavet undersøgelser, som viser, at man kan booste sin libido ved at dufte til olien (og til roser generelt). Mænd kan behandle impotens med rosenolie til en vis grad, og olien har også en romantisk effekt på kvinder. Man kan altså sagtens udnytte oliens aroma sammen med sin partner, hvis det romantiske element skal løftes en smule ved specielle begivenheder – eller bare i den ganske almindelige dagligdag.
Mange bruger også rosenolie, når de mediterer. I nogle kulturer hænger aromaterapi sammen med meditation, og da rosenolie siges at stimulere hjernen, er der tilhængere af olien som mener, at man kan undgå stress og unødvendige tanker under sin meditation ved at benytte olien. Enkelte går endda så langt som at sige, at olien kan hjælpe til med at blive mere spirituel, og det kan man så vælge at tolke, som man ønsker.
Rosenolie til massage
Vild med at give eller modtage massage? Så brug gerne rosenolie i kombination med andre olier. De aromatiske fordele træder igen i kraft, da man kan nyde den dejlige duft, mens massagen varer.
Oliens blodcirkulerende egenskaber er også en fordel i denne sammenhæng, og den formår desuden at løsne en smule op på spændinger i musklerne. De bedste egenskaber ses som regel, når vi kombinere rosenolien med øvrige æteriske olier og naturligvis også noget vegetabilsk. Reglerne om fortyndelse gælder særligt, når olien bruges til massage, så det er godt, at vi faktisk kan forbedre fordelene ved at blande med andre gode olier. Flere forbrugere har oplevet gode resultater ved at blande rosenolie med jojobaolie. Andre spændende blandingsalternativer er argan olie og aloe vera. Mulighederne er mange.
Rosenolie er perfekt, hvis du og din partner ofte giver hinanden massage. Den romantiske aroma bringer lidt ekstra stemning ind i rummet, hvilket er meget passende i lige præcis denne sammenhæng.
Guide til brug af rosenolie
Rosenolien har et kæmpe næringsindhold, og det er en olie, der har masser af kraft, selv i små mængder. Dog er den mere mild en de fleste andre æteriske olier. Desuden er den ikke toksisk, så der sker ikke noget synderligt ved at bruge den på huden, mens du er udendørs. Dog er der alligevel et par forbehold, som du skal være opmærksom på.
Olien skal blandes inden brug. Selvom den er mild sammenlignet med andre æteriske olier, er den trods alt stadig æterisk! Normalt siger man, at en æterisk olie skal fortyndes således, at den kun udgør 1% af den olieblanding, du ender med at bruge. Der er mange muligheder, når det kommer til at blande olier. Det handler ofte om at finde olier, der passer godt sammen. Som udgangspunkt skal en æterisk olie dog altid blandes med vand, med en vegetabilsk olie, med en creme eller med noget lignende. Det vigtige er, at du ikke bruger den direkte på huden, da der i så fald er risiko for hudirritationer og i værste fald udvikling af allergier.
Personer, som allerede har allergi over for blomster eller specifikt for roser, skal naturligvis holde sig væk fra olien. Det samme gælder gravide og ammende kvinder, da der er flere ulemper bundet til dette. Olien kan stimulere menstruation, hvilket ikke er godt som gravid, men den kan potentielt også påvirket barnet på en måde, som ikke er ønsket. Hold dig derfor væk fra olien, hvis du er gravid eller ammende.
Hvis du bruger stærk medicin eller har en bestemt form for fysisk følsomhed, bør du ikke benytte olien. Særligt ikke hvis du er under kemoterapi.
De fleste kan benytte olien uden problemer, men hvis du er i tvivl, så læs nærmere om det specifikke produkt på emballagen, eller forhør dig med din læge. Det er som regel den bedste løsning, hvis du er i tvivl.
Prøv også biproduktet rosenvand
Som nævnt i afsnittet om, hvordan rosenolie udvindes, så får vi altså også et lækkert biprodukt ud af olien. Det drejer sig om rosenvand, som er en billigere og mindre kraftig udgave. Ligesom olien er der masser af fordele, for vandet har nemlig optaget de stoffer, der var tilbage efter rosenbladene blev kogt.
Det betyder, at der er rigeligt med næring i rosenvandet. Mange vælger at bruge rosenvand til kosmetiske fordele, såsom rensning af huden, bekæmpelse af bumser, irriteret hud og til hårpleje. Vandet fungerer rigtigt godt til at berolige huden, hvilket let kan fjerne irritationer. Sjovt nok kan rosenvand benyttes, hvis du har brugt æteriske olier forkert og har brug for at behandle irritationerne som følge af dette.
Køb ægte og ren rosenvand her
Desuden indgår rosenvand i mange madopskrifter. Det er særligt bagere, der benytter sig af vandet, for eksempel når de bager brød, kager og desserter, men vandet er også en vigtig ingrediens i meget slik.
Konklusion
Rosenolie er et fremragende produkt med mange fordele. Den store ulempe er, at den er dyr, men mange vil alligevel mene, at den er alle pengene værd. Hvis du prøver kræfter med rosenolien, er det vigtigt, at du benytter den ordentligt. I så fald får du mest ud af fordelene og kan undgå bivirkninger. Når olien benyttes ordentligt, er den helt fantastisk.
Det samme kan siges om rosenvandet, som nemlig også er enestående. Fordelen er her, at det er langt billige end rosenolien, men at der stadig er masser af næring og vigtige egenskaber. Uanset om du vælger rosenolie eller rosenvand, er der en god chance for, at du nok skal blive tilfreds. Rosenvandet er dog uden tvivl den mest prisvenlige løsning, men du har sikkert allerede en idé om, hvilket produkt du foretrækker. God fornøjelse med brug af olien og/eller vandet!
Har du en kommentar eller et spørgsmål, kan du stille det herunder 🙂
Gode kilder:
– Fakta om rosenvand
– Hvad er rosenvand?
–
Skriv et svar