Eucalyptusolie / Eucalyptus oil
Takket være flere fremragende egenskaber, som let kan bruges i praksis, er eucalyptusolien en meget efterspurgt essentiel olie. Den er relevant til både hud- og hårpleje, men også til mere seriøse vanskeligheder som sår og allergier. Her får du viden om eucalyptusolien, så du er godt stillet, når du tager olien i brug.
Fakta om eucalyptusolie
Selve eucalyptusolien kommer fra tørrede eucalyptusblade. Som du sikkert kan regne ud, kommer disse blade fra planten, der som regel omtales med samme navn – nemlig eucalyptusplanten. Denne plante varierer meget i størrelse, nogle gange kan der være tale om en mindre busk med finde runde blade, mens der er også helt store træer, som kan tilbyde en ordentlig fangst af mere krummede, men næringsrige blade. Der findes flere steder på jorden, hvor eucalyptus vokser vildt. De fleste eucalyptustræer står dog i Oceanien, hvor Australien og Tasmanien har klart flest af slagsen. Overordnet set er der mere end 700 forskellige arter af eucalyptusplanter, hvoraf fire af dem dyrkes herhjemme i Danmark.
Størstedelen af disse arter kan benyttes til produktion af eucalyptusolien. Olien overtager de bedste af de egenskaber, som eucalyptusbladene har, og olien gør det lettere for forbrugerne at udnytte plantens mange fordele.
Eucalyptus bruges dog ikke kun af mennesker. Et sjovt fact er, at koalaen gennem historien har levet af at spise bladene fra de vildtvoksende eucalyptustræer. Andre dyr tager dem også gerne til sig, når de får muligheden. Det er naturligvis forståeligt, når vi kender til bladenes næringsindhold, men hvis vi bedømmer på udseendet er det heller ikke svært at forstå, hvorfor træet ser attraktivt ud – bladene har deres smukke mørkegrønne farve, og træet findes som sagt naturligt mange steder i verden, hvilket har gjort det muligt for flere dyrearter at inddrage eucalyptus som en del af kosten.
Køb æterisk eucalyptusolie her
På trods af at de fleste eucalyptusplanter står i Australien og Oceanien, er det Kina, der særligt er kendt for at levere olien til kosmetisk og praktisk brug. Dog mistænkes de kinesiske olier ofte for at være blandinger, der sjældent består af ren eucalyptusolie. Derfor er det værd at researche produktet, hvis du ser, at det kommer fra Kina. Australien er den største producent af verificeret naturlig olie, men mange andre lande er også kendte for at levere gode naturlige varianter af eucalyptusolien. Et par eksempler er Spanien, Portugal, Marokko, Brasilien og Sydafrika.
‘Eucalyptus globulus’ er den mest benyttede variant, når det kommer til olieproduktion. Den har dog et særdeles højt indhold af cineol, hvorfor mange producenter vælger at modificere olien for at gøre indholdet mere passende. Dog er det samtidig sådan, at cineol er en naturlig del af indholdet, og visse nationale farmakopeer har sat en grænse for et minimumsindhold af cineol, hvis olien skal kunne betragtes som ‘naturlig’.
Det var hermed en omgang generel fakta om eucalyptusolien, således du har styr på, hvor den kommer fra, og ikke mindst hvorfor den benyttes. Vi vil dykke dybere ned i dens fordele nu, således du får en god oversigt over oliens mange egenskaber og fordele.
Hvad kan eucalyptusolie anvendes til?
Vi går mere i dybden med de enkelte ting længere nede i artiklen. Men hvis du ønsker en hurtig oversigt over eucalyptusoliens anvendelsesmuligheder, får du den her:
- Eucalyptusolie kan forebygge spredning af bakterier
- Eucalyptusolie kan rense huden
- Eucalyptusolie kan styrke håret
- Eucalyptusolie kan bruges mod forkølelse og til en vis grad mod influenza
- Eucalyptusolie kan benyttes til tandpleje og mundhygiejne
- Eucalyptusolie kan opfriske luften og fjerne grimme lugte
- Eucalyptusolie benyttes ofte som en mindre ingrediens i slik og tyggegummi
Antibakterielle- og antiseptiske egenskaber
Overordnet set er det de antibakterielle og antiseptiske egenskaber, som gør olien brugbar – særligt til de medicinske formål, som vi kommer mere ind på senere. Det, at olien er antibakteriel, betyder, at er i stand til at bekæmpe negative bakterielle udbredelser, i hvert fald til en vis grad. Eucalyptusoliens antibakterielle egenskaber træder især i kraft, når man benytter olien til at åbne luftvejen fra næse til lunger. Det er netop derfor, at mange med astma har oplevet positive effekter ved at benytte eucalyptus.
De antiseptiske egenskaber er på en måde lig med de egenskaber, som flere andre essentielle olier har, men også lig med visse grøntsager, heriblandt løg, der også har gode antiseptiske egenskaber. Det betyder, at eucalyptusolien kan nedkæmpe mikroorganismer, der er skyld i sygdomme. Det gælder særligt på hudens overflade, og mange mener at dette er grunden til oliens fine effekter mod sår og skadet hud. For eksempel er der blevet lavet videnskabelige forsøg, som viser, at eucalyptusolie kan påføres på sår, og mindske chancen mærkbart for at der opstår infektioner i såret.
Det er naturligvis blot de egenskaber, der har medicinsk betydning. Olien trækker også stor interesse til sig som følge af de kosmetiske fordele, som den tilbyder. Her kan man let pege på oliens høje næringsindhold og sige, at det er grunden til disse fordele. Det vil dog være forkert at glemme de antibakterielle egenskaber, da disse bidrager til en generelt god hygiejne, hvilket jo er særdeles vigtigt, når vi taler om pleje af huden. Eucalyptusolie er nemlig i stand til at rense og rengøre huden, hvilket vi vil komme specifikt ind på senere.
Almindelig brug af eucalyptusolie
Eucalyptusoliens egenskaber betyder, at mange firmaer fra mange forskellige brancher har fået øjnene op for fordelene og derefter indraget olien som ingrediens i mange almindelige dagligdagsprodukter.
De fleste kender nemlig til eucalyptus for den behagelige duft, der ofte tilsættes diverse rengøringsmidler, shampoos og håndsæber. Aromaen er ofte rar at dufte til – i hvert fald hvis du spørger de fleste – og det gør olien oplagt at benytte til produkter, som gerne skulle dufte godt. Der produceres endda bildufte med eucalyptusaroma, så det siger jo lidt om, hvor attraktiv duften er i sig selv.
Man skal heller ikke undre sig, hvis man finder eucalyptusolie tilsat som smag i en madvare. Særligt i slik og bagning benyttes olien. Det er dog i små mængder, som først og fremmest skal stå for at fjerne bakterier og gøre produktet holdbart i en længere periode, men selv i meget små mængder kan eucalyptus alligevel smages, og nogle slikproducenter benytter sig også af olien for smagens skyld alene. Særligt i tyggegummi ses eucalyptusolie ofte som en vigtig ingrediens.
Mange tandklinikker udnytter også eucalyptus. Primært til mindre tandskyldninger, men også til rodfyldninger og større behandlinger. Enkelte tandpastaproducenter bruger faktisk også eucalyptus i deres tandpastaer, og du kan eventuelt selv tjekke den tandpasta, som du for tiden har liggende – for det ville da være lidt sjovt, hvis eucalyptusolie står på ingredienslisten!
Dette var altså nogle eksempler på tilfælde, hvor eucalyptusolien fungerer som en mindre ingrediens, enten for at forstærke duft og smag, eller for at benytte oliens antibakterielle egenskaber. Nu går vi dog videre til noget langt mere relevant – nemlig hvad man personligt kan bruge eucalyptusolien til.
Eucalyptusolie kan rense huden og styrke håret
På grund af oliens egenskaber og næringsstoffer er den glimrende at rense huden med. Særligt hvis du i forvejen har uren hud – i så fald vil du sandsynligvis opleve en mærkbar forskel ved at påføre en blanding, der inkluderer eucalyptusolie. Olien er i stand til at fjerne de værste urenheder fra ansigtet, hvilket er en kæmpe fordel, da mange har problemer med lige netop urenheder. Samtidig kan næringsstofferne i olien gøre huden pænere generelt set. Derfor er eucalyptusolie bestemt brugbar som et naturligt produkt til hudpleje.
Det kan også sagtens betale sig at bruge eucalyptusolie til at vaske hænder med. Huden på hænderne er et af de områder, der allerlettest bliver beskidt, idet vi rører ved forskellige ting hele dagen lang – lige fra dørhåndtag til mobiltelefoner, fjernbetjeninger og alt muligt andet. Uanset hvor hygiejnisk man end måtte være, vil der altid være bakterier, der samler sig disse steder, hvorfor det anbefales at vaske hænder regelmæssigt. Det kan passende gøres ved hjælp af eucalyptusolie. Det kræver blot, at du blander olien med en basisolie, eller blot bruger en meget lille mængde i samarbejde med vand. Som tidligere nævnt er flere sæber tilsat eucalyptus, så det er langt fra noget nyt, at olien fungerer særdeles godt til dette formål.
Som hårplejeprodukt kan eucalyptusolie også være værd at prøve. Olien er i stand til at fugtiggøre håret, hvilket kan være rart, hvis du fra tid til anden har problemer med tørt hår. Ifølge udtalelser fra andre forbrugere, har eucalyptusolien også været god at bruge mod skæl og lus i hovedbunden. Du kan eventuelt selv prøve at eksperimentere, hvis du vil forsøge at få styr på et hårrelateret problem, men husk dog, at olien er ekstrem effektiv og at enkelte dråber faktisk er nok.
Eucalyptusoliens medicinske egenskaber
Det blev tidligere nævnt, hvordan eucalyptusolien har antibakterielle og antiseptiske egenskaber – men hvordan kan disse udnyttes i praksis?
Først og fremmest kan eucalyptusolie bruges medicinsk mod tilstande som forkølelser og til tider også influenza. Der er ingen garantier for, at det vil virke, men der er dog en respektabel sandsynlighed for det. Olien er nemlig i stand til at åbne op for luftvejen (til en vis grad), hvilket gør det lettere for ren luft med ilt at nå lungerne. Det er ikke et endegyldigt bevis på, at man kan kureres for en influenza eller forkølelse, men det kan ofte lindre lidt på vanskelighederne.
Hvis du er interesseret i at behandle en forkølelse med eucalyptusolie, er fremgangsmåden ganske simpel. Du kan smøre små mængder af olien på ansigtet, helst lige omkring næse og mund, eller du kan komme enkelte dråber i dit bad. Ellers anbefales det at vaske hænder med små mængder olie regelmæssigt, da du på den måde lettere kan undgå, at bakterier spreder sig fra hænder til næse og mund.
Takket være de antiseptiske egenskaber er eucalyptusolie også god mod sår. Hvis du har slået dig, eller hvis du har enkelte områder med brændt hud, er det værd at forsøge med olien. Eucalyptus kan forhindre, at infektioner breder sig, og det er trods alt vigtigt, når man har et sår. Betændelse er aldrig sjovt. Du behandler et sår ved at påføre en blanding af eucalyptusolie samt en basisolie på det ramte område. Sørg altid for, at eucalyptusolien er fortyndet først, da den er alt for kraftig at bruge i sin rene form.
Eucalyptusolie kan bruges til at opfriske luften
Eucalyptusolie er kendt for sin dejlige aroma, hvorfor den også kan bruges til at opfriske luften. Det er en fordel, som ofte glemmes, da mange fokuserer på de kosmetiske og medicinske fordele, men ikke desto mindre kan eucalyptusolie også sagtens bruges i hjemmets husholdning.
Olien er nemlig i stand til at opfriske luften i ethvert rum og dermed hjælpe til mod grimme lugte. Der er naturligvis mange måder at fjerne grimme lugte på, men efter en regulær udluftning kan brug af eucalyptusolie være en af de absolut mest effektive metoder. Det er en fordel, at olien er naturlig – modsat mange andre luftfriskere på markedet, der typisk er kunstige. På den måde kan en naturlig duft brede sig i hjemmet og gøre luften langt mere behagelig.
Hvis du vil bruge eucalyptusolie som duftfrisker, er der to gode måder at gøre det på. Den nemmeste metode er at hælde en smule olie i en skål og derefter stille den et sted, hvor duften let kan brede sig ud i rummet. En helt anden mulighed, som er lidt sværere, men dog mere effektiv, er at blande olien med vand og samle blandingen i en spray, som du senere kan benytte, som du ønsker.
Mange benytter eucalyptusolie til tandpleje
Det er vigtigt at passe på tænderne og have en god oral hygiejne. Tandpasta er noget, som langt de fleste bruger, og her er eucalyptus til tider inkluderet som ingrediens. Du kan dog også selv skylle munden med en blanding af eucalyptusolie og vand – i et passende størrelsesforhold. De antibakterielle egenskaber kan holde munden ren fra uønskede bakterier og dermed sikre en god hygiejne, både for tandkødet og selve tænderne.
En mundskyldning er den klart mest overskuelige måde at benytte eucalyptusolie til tandpleje på, men hvis du er typen, der virkelig går op i at passe på tænderne, og som allerede har en unik rutine, der inkluderer mere end almindelig tandpasta, kan du eventuelt vælge at inkludere olien i denne og selv eksperimentere med blandinger. Det er dog vigtigt selv at lave research først, for olien skal gerne passe ind som ingrediens. Den arbejder godt sammen med almindeligt vand, hvilket er perfekt til en mindre mundskylning, men hvis du har planer om at blande olien med øvrige midler, er det bedst at være 100% sikker på, at det nu også er fornuftigt.
Når alt dette så er sagt, kan vi igen nævne, at flere tandklikker benytter eucalyptusolie til visse behandlinger, så selve fordelene er på plads. Det handler blot om at lære at udnytte olien korrekt, og det kan godt kræve lidt ekstra research, såfremt du i forvejen har en personlig mundplejerutine, hvor den skal passe ind.
Eucalyptusolien er æterisk/essentiel
Husk altid på, at eucalyptusolien er en såkaldt æterisk eller essentiel olie. Det betyder, at den er stærkt koncentreret og derfor skal blandes med en mild basisolie eller med vand.
Brug kun et par dråber i din blanding, da størrelsesforholdet skal være på plads. Brug altid langt, langt mere vand/mild olie i blandingen, end du bruger essentiel olie. Det er nemlig på den måde, at oliens bedste effekter træder i aktion. Hvis du benytter moderate eller store mængder essentiel olie uden at blande den først, kan det resultere i allegier og hudproblemer, hvilket bestemt ikke ønskes.
Derfor – husk at blande! Og start gerne forsigtigt ud, hvis det er første gang, du prøver kræfter med en essentiel olie. Eucalyptusolien er fantastisk, og den har rigtigt mange fordele, men det kræver, at den benyttes korrekt.
Desuden fraråder vi stærkt, at du indtager eucalyptusolien som drikkelse eller som ingrediens i hjemmelavet mad. Ja, eucalyptusolie bruges af bagerier og af slikproducenter, men de bruger meget, meget små mængder, og de har erfaring med, hvad de laver. Når du køber en ren eucalyptusolie, bør den udelukkende benyttes udvendigt, det vil sige på hud og hår. Det er her, den har sine gode effekter.
Afrunding
Eucalyptusolie er en enestående essentiel olie, der kan hjælpe til mod rigtigt mange problemer. Den er særligt god mod uren hud, samt til generel pleje af hud og hår, men den kan også være effektiv til pleje af sår og til lindring af forkølelse.
Så brug endelig eucalyptusolien, hvis du føler, at egenskaberne og fordelene er lige, hvad du har brug for. Den kan let anskaffes, og det samme kan en mild olie til blandingen. Held og lykke med din benyttelse af eucalyptusolie!
Har du spørgsmål eller kommentarer, kan du stille dem herunder 🙂
Gode kilder:
–
–
–
Skriv et svar