Krusemynteolie / Spearmint oil
Krusemynteolie er en essentiel olie, der ofte ses som et alternativ til den stærkere pebermynteolie. De deler flere egenskaber og er begge arter af mynte. Krusemynte ses ofte som et krydderi, men det er ligeledes en fremragende olie, som blandt andet kan benyttes til rensning af huden, hjælp til halsproblemer og ikke mindst aromaterapi.
Viden om krusemynteolie
Myntefamilien dækker over mange forskellige arter. En af dem er den såkaldte metha spicata, som vi på dansk kalder krusemynte. Det engelske navn spearmint er måske lettere at genkende, da flere populære tyggegummivarianter netop benytter denne smag under det engelske navn.
Planten er udbredt over hele verden, da den kan vokse i de fleste klimaer. Oprindeligt stammer den fra det vestlige Asien og Middelhavsområdet, og det er også her, vi især ser produktion af krusemynteolien.
Krusemyntes udseende kan godt virke lidt specielt, hvis det ikke er en plante, man normalt omgås. Det er en staude, det vil sige en halvbusk, som har en stærk grøn farve med små krusede blade (deraf navnet). Den har desuden blomster med en farve, der mest af alt ligner en mellemting mellem rød og lilla. På samme måde som andre myntearter vokser den ved hjælp af overløbere og underløbere, som strækker sig langs jorden og springer nye skud. Det betyder, at den kan udvide og reproducere sig hurtigt, hvilket både kan være en god og en dårlig ting. Hvis man har planer om at producere store mængder krusemynteolie, er det naturligvis positivt, at den udbreder sig i det høje tempo – men hvis man også dyrker andre planten i haven, skal man passe på, at det ikke går for hurtigt. Her kan det være smart at lukke den inde i et bed eller en urtekasse, så den ikke kommer til at fylde det hele. I værste fald kan den komme i vejen for andre planter, hvilket jo er bedst at undgå.
Køb æterisk krusemynteolie her
I sin olieform er krusemynte æterisk/essentiel. Den udvindes ved vanddampdestillation fra bladene og ender i en ganske stærk form. Den er som bekendt ikke nær så stærk som pebermynteolien, og derfor ses den ofte som et alternativ for dem, der har udviklet allergi overfor pebermynte. Dog skal man ikke lade sig narre, for krusemynteolien er nemlig stadig æterisk og stærk. Dermed er det vigtigt at benytte den ordentligt, når den kommer i kontakt med huden.
Oliens vigtigste egenskaber
Vi ser ofte, at olien bruges til kosmetiske formål. Hudpleje er dens primære formål, da den er rigtig god til at rense huden fra urenheder og generelt bare holde den pæn. Den bruges dog også til madlavning, hvor den fungerer som en smagsforstærker. I modsætning til mange andre essentielle olier er den faktisk god at bruge til madlavning. Ofte kan det være farligt, da visse olier slet ikke er beregnede til indtagelse, mens andre simpelthen bare er for stærke. Men det er det gode ved krusemynteolie – en naturlig version af denne olie kan bruges på et hav af forskellige måder!
Duften fra olien kan tit hjælpe til mod hoste, slim og forkølelse, hvorfor den naturligt er god til at bekæmpe problemer, som involverer hals og næse. I hvert fald til en vis grad. Den fungerer ikke nær så godt som almindeligt medicin, men til gengæld er det en naturlig olie med meget få bivirkninger, hvis overhovedet nogle.
En anden stor fordel ved olien er, at den fungerer rigtigt godt til en mundskyldning. Som du ved, er der mange tyggegummivarianter med spearmintsmag, og de giver som regel en god ånde. Det samme er tilfældet her, dog på en lidt mere naturlig måde. Samtidig kan de antibakterielle egenskaber måske gøre hygiejnen i munden en smule bedre.
Aromaterapi er ligeledes noget, som olien kan bruges til. Duften er frisk og kan virke afslappende. Dermed er den perfekt til stunder med hovedpine, stress og lignende, og du kan passende kombinere de aromatiske effekter med en massage, da der her er endnu flere fordele at hente.
I alt er der altså følgende almindelige fordele ved benyttelse krusemynteolie:
- Den kan rense huden
- Den kan lindre halsproblemer og forkølelser
- Den er perfekt til aromaterapi, særligt i samarbejde med øvrige olier
- Den kan bruges til mundskyldninger for at få en frisk ånde
- Den kan bruges til madlavning
Der er naturligvis også andre formål, men disse er de primære. Lad os gå lidt mere i dybden med hver enkelt kategori.
Krusemynteolie til rensning af huden
Krusemynteolie fungerer godt, hvis du ønsker at rengøre og rense din hud. Bakterier kan være særdeles irriterende, og døde hudceller kan til tider være svære at fjerne. Nogle gange sætter de sig fast i porerne, og hvis huden ikke får nogle hjælpemidler, kan den have svært ved at tage sig af problemet. Der er dog en løsning i krusemynteolien. Den formår at rense og lukke porerne, mens de antiseptiske egenskaber kan forhindre infektioner samt akne. Akne skyldes ofte hormoner, og i mange tilfælde er det svært at stoppe det helt, men vi må heller ikke glemme, at situationen altid kan forbedres ved at pleje huden. Dette er krusemynteolien perfekt til.
Faktisk er der endnu en stor fordel relateret til hudpleje – nemlig at blodcirkulationen bliver stimuleret i det område, hvor du påfører den, hvilket er ganske rart, når huden bliver bleg og kedelig. Det giver lidt kulør, lidt farve så at sige. En pæn glød, der får huden til at se pænere ud, når det er vinter. Rigtigt mange danskere vil altså få god gavn af krusemynteolien, da akne er et udbredt problem, og vinteren er en tid, som vi alle skal igennem på bedst mulig vis.
Krusemynteolie til halsen og øvrig medicinsk brug
Alene duften fra krusemynteolien bringer yderst gode effekter med sig. Den er mild og er i stand til at påvirke kroppen, når du dufter til den. Det kan blandt andet være godt, hvis du har slim og snot i næse og hals, da oliens dampe kan trænge ind og løsne op for det. Dermed bliver det lettere at rengøre systemet for disse ting, hvilket som regel har den effekt, at man føler sig langt mere frisk efterfølgende. Når man konstant hoster, er det også svært at være i godt humør, og her kan duften fra krusemynteolien virke meget lindrende.
Det føles aldrig sjovt at have problemer med hals eller næse, så i dette tilfælde er olien absolut værd at bruge. Du kan smøre en smule olie (blandet med vand eller neutral olie, naturligvis) på ansigtet omkring næse og mund, eller du kan vælge at dufte til den. En tredje mulighed er at bruge den i et karbad, hvor den for alvor vil være effektiv.
Historisk er krusemynte også blevet brugt til visse andre medicinske formål, om end ikke helt lige så meget som andre kendte essentielle olier. Det har blandt andet været mod bid fra insekter og dyr, men det har også være mod helt andre ting, lige fra maveinfektioner til kønssygdomme. I dag er der dog bedre løsninger til alle disse, så oliens primære styrke ligger i at kunne lindre hoste, slim i hals og forkølelse.
I moderne tider er krusemynteolie hyppigt blevet tilsat i farmaceutiske produkter. Ikke så meget på grund af dens medicinske egenskaber, men nærmere på grund af duft og smag. Ikke desto mindre går det ind under medicin, så det er trods alt et sjovt fact. Særligt ved produkter relateret til tandhelbred ser vi krusemynteolie som en almindelig ingrediens. Der er endda en god chance for, at du har brugt en tandpasta, hvor denne olie var tilsat.
Aromaterapi med krusemynteolie
Det bør ikke overraske dig, for vi har allerede været inde på duftens effekter, men lad os uddybe lidt mere – krusemynteolie er nemlig også super til aromaterapi.
Duften er fantastisk, hvis du føler dig stresset og har brug for at slappe af. Den er utrolig dejlig og ikke nær så kraftig som duften fra andre essentielle olier. Hvis du til gengæld foretrækker en stærkere duft, kan du dog sagtens blande den med andre olier og på den måde benytte den til aromaterapi. Den bedste mulighed er igen at bruge olien i et karbad, da man her kan opnå den perfekte afslappende stemning, hvor det virkelig er muligt at hygge i fred og ro.
Olien er også velegnet til massage. Den kan løsne fint op for spændinger i musklerne, hvilket er enormt vigtigt. De fleste af os går rundt med spændinger i ryg og skuldre, som vi sjældent får gjort noget ved, men det er en skam, da det først og fremmest er ubehageligt – men samtidig kan det føre til andre problemer senere hen. En massage fra tid til anden er altid et godt forsvar mod dette, og når du kombinerer en traditionel massage med de egenskaber, som krusemynteolien har, vil du hurtigt opdage, at dette er en rigtig god kombination. Olien hjælper på blodcirkulationen og aromaen gør blot det hele bedre undervejs. En massage med krusemynteolie er som at opleve alle oliens bedste egenskaber på samme tid!
Mundskyldning med krusemynteolie
Hvis du er løbet tør for tyggegummi og ikke har spearmint tandpasta til rådighed, men gerne vil have en frisk ånde, så kan du lave en mundskyldning med krusemynteolie.
Det er ganske nemt. Hæld en smule vand op i et glas og tilsæt nogle få dråber krusemynteolie. Denne “blanding” tager du så ind i munden, gurgler i et minut eller to, inden du spytter ud igen. Det skulle gerne resultere i en forbedret ånde og en bedre mundhygiejne. Super effektivt, hvis man ikke lige har det almindelige tyggegummi til rådighed, eller hvis du blot ønsker at at gøre lidt ekstra.
Anvendelse af krusemynteolien – forbehold
Olien skal altid fortyndes inden brug, da den er æterisk. Det betyder den er stærkt koncentreret og kan føre til problemer, hvis du bruger den direkte på huden selv i små mængder. Bland med en smule vand eller med en god basisolie.
Krusemynteolie er dog mildere end nogle andre æteriske olier, særligt i forhold til pebermynteolien. Mange bruger krusemynteolie frem for pebermynteolie, hvis de har oplevet problemer med pebermynten. Det skyldes, at mentolindholdet er langt mindre i krusemyteolien, mens mange af de øvrige fordele forbliver.
Gravide og ammende kvinder bør ikke benytte krusemynteolie. Virkningen er for kraftig, og spædbørn er endnu ikke klar til denne effekt. Så vent helst til denne tid er slut. Derefter kan du frit bruge olien som alle andre.
Sæt dig altid ind i produktet, inden du køber det, og udnyt gerne produktbeskrivelse og emballage, når du tager det i brug. Det kan også altid anbefales at starte stille ud, se hvilken effekt olien har på din krop, og derefter komme frem til den måde, der passer dig bedst.
Hvis du benytter olien ordentligt, er der ingen bivirkninger, men blot fordele at hente. Så det betaler sig at blande den ordentligt og være opmærksom på forbeholdene!
Oliens biprodukt: Krusemyntevand
Der kommer et biprodukt ud af krusemynteolieproduktionen. Det drejer sig helt bestemt om krusemyntevand, som er det vand, der er tilbage fra kedlen, hvor myntebladene er blevet kogt. Her er der stadig en masse gode næringsstoffer tilbage, som sagtens kan bruges. Vandet er ikke nær så effektivt som olien, men til gengæld er det lettere at benytte, og det er mildere mod huden, håret og hvad det nu ellers kommer i kontakt med.
Krusemyntevand virker godt mod hår, der klør. Generelt fungerer det godt til at føre fugt til både hud og hår. Det har en kølende effekt og giver desuden en let toning.
Krusemyntevand er især godt mod irriteret hud. Generelt er der rigtigt mange fordele og ligesom krusemynteolien er det et glimrende produkt, som er værd at benytte, hvis du ønsker at tilføje lidt ekstra til din kosmetiske rutine.
Alle spørgsmål og kommentarer kan stilles i kommentarfeltet herunder 🙂
Gode kilder:
–
–
–
Skriv et svar