Citronelleolie / Lemongrass oil
Det overrasker mange, når de hører om, hvor mange fordele citronelleolie egentlig har. Den essentielle olie, som på engelsk er kendt under navnet lemongrass oil, er nemlig ikke den mest kendte af slagsen, men det ændrer ikke på, at den er særdeles brugbar til mange formål.
Disse formål vil vi komme ind på i denne artikel. Med andre ord kan du blot læne dig tilbage og få den perfekte oversigt over citronelleoliens fakta og egenskaber. Det er nemlig en undervurderet olie, som kan hjælpe på mange forskellige måder – særligt kosmetisk.
Fakta om citronelleolie
Citronelleolie udvindes fra citrongræs, der ellers primært er kendt for at være en hyppig ingrediens i asiatisk madlavning, men ikke desto mindre har citrongræs nogle helt andre fordele, når den er i sin olieform.
Både smagen og duften af citrongræs er interessant og tiltrækkende. Man spiser faktisk kun det øverste af græsset, og det har en tydelig smag af citrus – det samme gælder duften. Mens smagen kan ignoreres, når det kommer til brug af olien, er duften stadig yderst relevant. Den har nemlig flere aromatiske effekter, hvilket betyder, at den både kan bruges som en naturlig parfume, men ligeledes som luftfrisker i hjemmet eller til at lindre hovedpine og feber. Men det kommer vi meget mere ind på senere.
Citronelleolie produceres primært i Asien. Kina og Indien står til sammen for cirka 40% af hele verdens produktion, så der vil altid være en god chance for, at du får din olie herfra. I Sydøstasien og Oceanien er der dog også en mærkbar produktion, og flere områder i Afrika tilbyder også god mulighed for at lave naturlig citronelleolie. Selve citrongræsset findes flere forskellige steder i verden – lige fra Guatemala til Cambodia.
Køb æterisk citronelleolie her
Ofte inddrager kosmetiske firmaer denne olie som en mindre ingrediens til deres creme, parfume og lignende produkter. Det er nemlig her, at citronelleolien er mest relevant. Der er en god chance for, at du allerede har brugt et kosmetisk produkt, hvor citronelleolie har stået på ingredienslisten.
Citrongræs kommer i flere varianter, men når der skal produceres olie, er det primært to typer, der benyttes. Her taler vi om de såkaldte cymbopogon nardus og cypobogon winterianus. Her tager man bladene og stilkene og udvinder olie ved hjælp af enten koldpresning eller dampdestillation. Metoden varierer fra producent til producent. Olien er æterisk, hvilket betyder, at den er yderst koncentreret og skal fortyndes inden brug. Dette kan gøres i kombination med en basisolie eller med helt almindeligt vand. Det afhænger lidt af, hvad du foretrækker – men husk dog altid at fortynde æteriske olier på den ene eller den anden måde.
Næringsindholdet er rigtigt højt, idet mange forskellige vitaminer og mineraler kan findes i olien. Vi finder blandt andet vitamin A, B1, B2, B3, B5, B6 og C i respektable mængder. Desuden er der de essentielle mineraler som magnesium, zink, kobber, jern og calcium, samt en lang række yderligere mineraler.
Anvendelsesmuligheder
Her får du en kort oversigt over de anvendelsesmuligheder, som typisk hører til citronelleolien. Hvis du ruller længere ned i artiklen, vil du se, at vi senere går i dybden med hvert eneste af disse punkter.
- Citronelleolie kan bruges til hudpleje
- Citronelleolie kan bruges som et naturligt middel mod hovedpine
- Citronelleolie kan ifølge enkelte undersøgelser øge blodcirkulationen
- Citronelleolie er en stærk bakteriefjerner
- Citronelleolie er en oplagt, naturlig duftfrisker
- Citronelleolie kan bruges som insektspray
Oliens unikke egenskaber
Som tidligere nævnt indeholder citronelleolien flere forskellige vitaminer og mineraler, som har en naturlig sund effekt på kroppen. Olien er dog også kendt for sit indhold af citral, der har antibakterielle effekter, og derudover kan olien ofte reducere inflammationer som følge af stoffet limonene, der ligeledes er et stof, der eksisterer i olien.
Overordnet set har citronelleolien så mange egenskaber, at det er en af de mest alsidige essentielle/æteriske olier. Derfor er det også lidt mystisk, at den ikke har opbygget sig et større omdømme, men faktum er, at olien ikke er nær så udbredt som mange andre – det gode er, at du allerede kender til den, siden du læser med her, og derfor sagtens kan benytte dig af dens egenskaber!
Duften fra olien er bestemt også værd at nævne i denne sammenhæng. Citronelleolie er nemlig stærkt undervurderet, når vi taler om aromaterapi, og mange forbrugere nævner, at aromaen har en opløftende effekt, der endda kan hjælpe til mod hovedpine og feber. De fleste af os har til tider disse problemer, så på den måde kan olien med sikkerhed være værd at benytte.
Når alt så er sagt om egenskaberne, skal vi huske, at det også er vigtigt at behandle olien ordentligt, således den rent faktisk kan beholde sine egenskaber. Vi anbefaler, at du opbevarer citronelleolien i en tætsluttet flaske – ofte vil det være fint med den flaske, som olien blev leveret i. Derudover skal den stå tempereret og undgå både høje temperaturer, sollys og frost. Et passende sted at stille olien er i et skab på et værelse – her vil temperaturen næsten altid være ideel.
Citronelleolie trækker mest interesse til sig som hudplejeprodukt, så lad os se lidt på, hvordan den kan benyttes her.
Citronelleolie er perfekt til hudpleje
Hvem vil ikke gerne have en ren og pæn hud? Huden er ofte en af de første ting, man bemærker, når man møder en ny person. Derfor er det også relevant at holde sin egen hud i top form, og det kræver ofte et par hjælpemidler. Mange essentielle olier fungerer godt til formålet, hvilket naturligvis inkluderer citronelleolien.
Denne olie er nemlig meget opfriskende og har en dejlig rensende effekt på huden. Olien er antibakteriel, hvorfor de værste bakterier på hudens overflade typisk bekæmpes, når du benytter citronelleolien. Olien er god til at sammentrække huden, hvilket fører til at porerne ikke længere står nær så åbne og sårbare. Det gør ikke alene huden pænere, når du bruger olien – det kan også være med til at forhindre fremtidige hudproblemer, noget som mange vil betragte som et meget godt plus.
Det blev nævnt tidligere, hvordan citronelleolie ofte er tilsat som ingrediens i creme og i sæber. Det skyldes både den friske citrusagtige duft, men bestemt også de egenskaber, som olien har i forbindelse med hudpleje. Kosmetikproducenterne er klar over dette, så det er ikke underligt, at de tilsætter citronelleolie til produkter, der gavner huden. De ved, at det virker.
En helt anden grund til de gode effekter på huden finder vi i næringsindholdet. Den lange kæde af vitaminer er rigtig sund for huden at få tilført, særligt de vandopløselige B- og C-vitaminer, som skal tilføres ekstra ofte, og vi må naturligvis heller ikke glemme de vigtige mineraler, som huden også har brug for. Der er stort fokus på at få den optimale mængde vitaminer og mineraler ind igennem kosten, men mange glemmer, at hudens overflade også har rigtig godt af denne tilførsel. En let måde at sikre vitaminer til huden er ved at benytte en sund olie til hudpleje. Og det er lige præcis, hvad citronelleolien tilbyder.
Du kan dog udnytte fordelene i en endnu højere grad, når du selv er ejer af en flaske citronelleolie og selv kan kontrollere den blanding, som du laver. Vi anbefaler, at du udelukkende laver naturlige blandinger. Eksempelvis kan du kombinere citronelleolien med en basisolie, som ikke er æterisk. Den kan også blandes med vand, om end du måske vil opleve bedre effekter i samarbejde med en god vegetabilsk olie!
Kan bruges mod hovedpine og som energibooster
En lidt overraskende beretning, som mange kommer med, er, at olien faktisk også kan benyttes, hvis man har hovedpine. Og her foregår det egentlig meget simpelt – du skal blot dufte til olien eller opføre en mindre mængde (blandet med vand) omkring næse og mund. Herefter er der en fin chance for, at hovedpinen vil blive reduceret, og det er værd at prøve samme teknik af, hvis du har feber. Husk på, at der ikke er nogle garantier – faktum er dog, at både forbrugere og medicinske internetsider rapporterer om lindring af hovedpine ved brug af citronelleolie.
Noget helt andet er, at aromaen fra olien ofte kan give et naturligt energiboost. Vi ved alle, hvordan det føles at lugte til noget grimt. Det bringer ofte humøret ned og kan let mindske motivationen til at være aktiv. Så hvorfor skulle den omvendte effekt ikke også træde i kraft, når vi dufter til noget rart? Citronelleolie har en unik aroma, der er rar at dufte til. Det kan let få en positiv effekt på humøret, og dermed behøver det ikke kun at handle om hudpleje og behandling af hovedpine. En undervurderet fordel er nemlig, at man hurtigt kan opleve en form for energiboost, når man kommer tæt på den opfriskende aroma.
Citronelleolie mod infektioner og som insektspray
Mange af de egenskaber, som citronelleolie har, er også effektive til almindelig brug i hjemmet. For eksempel kan olien bekæmpe svampeinfektioner i haven og i bedene. Svampeinfektioner kan, som du måske ved, også nemt opstå indendørs, og her kunne det igen være forsøget værd med citronelleolie, der har en naturlig svampedræbende effekt. Bemærk dog, at citronelleolie blot er ét hjælpemiddel og ikke en garanteret kur mod svampe i haven. Der er en god chance for, at du får brug for at kombinere det med stærkere midler – men ikke desto mindre er det en fordel, som hører med.
Dernæst er der også gode beviser for, at olien kan bruges som insektspray. Det er dog et kompliceret emne, da meningerne er delte. I mange lande er det fuldt ud lovligt og endda også populært at benytte citronelleolie som insektspray, men i EU er det imidlertid ulovligt at bruge olien som ingrediens i solgte insektsprays. Det forhindrer dog ikke dig i at bruge din citronelleolie til hjemmelavede løsninger mod insekter, da olien naturligvis er fuldt ud lovlig at have til personlig brug. Vær blot opmærksom på, at unionen ikke mener, det giver nogen særlig effekt at bruge olien, og at den derfor ikke er godkendt i europæiske insektbekæmpelsesprodukter. Personligt kan man sagtens prøve det af i haven, da det er en god naturlig ressource, som ikke skader omgivelserne, modsat mange af de kemiske alternativer.
Citronelleoliens friske duft
Aromaen fra citronelleolien blev nævnt tidligere i forbindelse med lindring af hovedpine og ikke mindst til aromaterapi, men du kan også vælge at udnytte denne egenskab i dagligdagen – simpelthen bare ved at benytte olien som luftfrisker.
På den måde kan du nemlig let få en frisk duft ind i hjemmet, hvilket både er dejligt generelt, men særligt rart hvis der er andre dufte i hjemmet, der skal sløres. En udluftning er altid rar, når luften skal friskes op, men det kan nemt efterlade en lidt kedelig duft af ingenting, så i den forbindelse kan man sagtens være kreativ og lade citronelleolien påvirke indemiljøet med sin lækre aroma. Faktisk kan den kombineres med lavendel eller pebermynteolie og dermed give en endnu mere unik duft. Du kan selv prøve dig lidt frem, finde en duftkombination du kan lide, og derefter gøre det til en vane at hælde en smule op i en skål og lade aromaen sprede sig i hjemmet.
Kan muligvis øge blodcirkulationen
En anden god grund til de forrygende hudplejeeffekter er i øvrigt, at olien er i stand til at øge blodcirkulationen. De næringsstoffer, som vi indtager, fordeles rundt i kroppen via blodet, og hvis dette system ikke fungerer optimalt, kan det let resultere i dårlig hud, slidt hår og adskillige andre problemer, som både kan have forbindelser til udseendet, men også helbredet som helhed. En god blodcirkulation sikrer som regel, at huden bedre kan kæmpe mod bakterier, og at den holder en pæn og glansfuld farve.
Mange danskere lider naturligt af dårlig blodcirkulation. Det kan både skyldes manglende motion og uheldige vejrforhold, men det kan også skyldes faktorer som rygning, samt mangel på vitaminer. Om end det kræver større livsstilsændringer at ændre på blodcirkulationen permanent, vil du sandsynligvis kunne forbedre din situation en smule ved at benytte et produkt som citronelleolie. Den skal blot blandes med en mængde vand eller basisolie og derefter smøres på huden. Brystet, arme og ben er gode steder at starte, da kroppens blodcirkulation er særlig vigtig her. Du har dog i sidste ende frit valg til at prøve, hvad du lyster, for sagen er den, at din cirkulation sandsynligvis vil have godt af det.
Eftersom olien kan forbedre blodcirkulationen, er der også en mulighed for, at den vil virke godt mod muskelspasmer, men i denne omgang forbliver det blot en hypotese. Til gengæld er det garanteret, at den forbedrede cirkulation er en god grund til de positive effekter, som olien har, når du benytter den til almen hudpleje.
Et lille forbehold, som du skal være opmærksom på i denne sammenhæng: Hvis du allerede tager medicin for højt blodtryk eller for hjælp til blodcirkulationen, er der risiko for, at olien kan være skadende. I dette tilfælde bør du konsultere din læge inden brug af olien – bare for at være sikker.
Citronelleolien er en æterisk olie
Husk på at citronelleolien er æterisk – også kendt som en essentiel olie.
Det betyder, at den altid skal fortyndes inden brug og ikke må anvendes direkte i sin naturlige form. I værste tilfælde kan direkte brug af den rene olie føre til allergi, eksem eller irriteret hud – generelt bare det modsatte af det egentlige formål ved at bruge olien. Dermed skal du altid huske at fortynde den. Vi anbefaler, at du blander citronelleolie med en basisolie eller med almindeligt vand. Du kan eventuelt også blande med en creme eller et lignende produkt, så længe det er passende.
Tjek altid emballagen på dit produkt efter flere forbehold, således du er 100% sikker på, at du benytter den pågældende olie ordentligt.
Samlet konklusion
Citronelleolien er effektiv til en lang række forskellige formål, så det betaler sig at have en flaske stående i hjemmet. Den bedste årsag til at bruge olien er naturligvis, hvis du ønsker at benytte den til hudpleje, men som det fremgår af ovenstående punkter, er der altså også mange andre gode årsager til at tage produktet i brug.
Det er generelt nogle unikke og gode egenskaber, som citronelleolien tilbyder, hvilket gør det til en skam, at den ikke er mere udbredt. Den fungerer godt, når du blander med basisolier, hvorfor den er let at inkludere i en eksisterende hudplejerutine. Det er en essentiel olie med mange muligheder, så giv den endelig en chance!
Har du spørgsmål eller kommentarer, kan du stille dem herunder 🙂
Gode kilder:
–
–
–
–
Svend Blach Jakob skriver
Ved brugen af Citronelleolie 370-1 i vort soveværelse mod Myg, Fik jeg både en temperaturstigning og hovedpine
og havdfe svært ved at trækkr vrjtry, lufyrdr hele huset, gik i bad og skiftede tøj, men stadig stort besvær med at trække
vejret,. Kontakltede lægevagten, men fik bare at jeg skulle tage 2 Pamol men det hjalp ikke, og nu hvor det igen er sengeride,
var dewt stadig det samme. Produktet var langt ovdfskredet sidst salgsdato og jeg lidwer desværre af KOL,.
hvilket ikke generer mig i den retning. Håber at få et svar?
Cosmos Co skriver
@Svend Blach Jakob
Er det en ren citronelleolie, som du har anvendt? Hvad betyder 370-1?
Kan problemet evt skyldes, at du lider af Kol, og du måske har brugt for meget citronelleolie, i forhold til hvad dine lunger kan klare?
Jeg har aldrig hørt om det problem før, så jeg må være dig svar skyldig, men ovenstående grunde lyder meget logiske.