Appelsinolie / Orange oil
Appelsinen er en særdeles populær frugt, som vi finder i stort set alle supermarkeder og desuden hos mange caféer og restauranter, men kender du også til appelsinolien? Olien har sine helt egne fordele, som vi vil komme mere ind på her. Hvis du er interesseret i at benytte appelsinolie til hudpleje eller aromaterapi, er du landet det helt rette sted.
Hvad er appelsinolie?
Appelsinolie udvindes fra skrællen af appelsinen. Dermed er der ingen olie uden selve appelsinen, så lad os først se på lidt fakta om den populære frugt.
Oprindeligt stammer appelsintræet fra Burma, som ligger i det sydøstlige Asien, men på grund af efterspørgsel efter den populære frugt, bredte træet sig hurtigt. Hurtigt begyndte man også at dyrke den i Indien og Kina, og til sidst kom appelsinen altså også til Europa og Amerika. Appelsiner vokser på appelsintræet, der primært er kendt for sine torne, som beskytter frugterne. Træet er dog også pænt, da det har unikke hvide blomster, og samtidig opnår det en højde, som kun få andre almindelige frugttræer når. Ofte kan appelsintræer nemlig nå helt op på 12 meter, hvilket er ganske imponerende.
Appelsinen er kendt som en sød frugt, der har et højt saftindhold. Først skal skrællen dog pilles af, og de fleste forbrugere smider den blot ud og fokuserer på selve frugten. Det er dog ikke tilfældet hos producenter af appelsinolien – her er det nemlig skrællen, der er i fokus. Appelsinolieproducenterne vælger typisk at koldpresse appelsinens skræl og udvinde olien på denne måde. Her forsøger man at holde temperaturen nede, så næringsindholdet ikke tager skade. Kvaliteten skal helst være i orden, og derfor er det som regel også appelsiner af høj klasse, der benyttes til formålet. For at undgå at noget går til spilde, benyttes selve skrællen til udvinding olien, mens juiceproducenter laver appelsinjuice ud af den indre frugt.
Køb æterisk appelsinolie her
Man har kendt til appelsinen og appelsintræet i tusindvis af år – og det har eksisteret endnu længere. Forskere vurderer, at appelsintræet kan dateres 20 millioner år tilbage, hvilket er helt utroligt. Og lige fra de første indbyggere i Burma opdagede frugtens lækre smag, har den været populær adskillige steder. Appelsinen inddrages i mange madretter, men den kan bestemt også nydes uden noget til. Appelsinen er generelt anset som en af de mest velsmagende frugter, og det bliver ikke dårligere af, at den samtidig er sund. Et sted, hvor appelsinen gør sig særligt bemærket, er ved dens yderst høje indhold af Vitamin C. Normalt fastslår man, at en enkelt appelsin om dagen er nok til at dække hele det daglige behov for C-vitamin. Om end olien ikke bare kan indtages på samme måde som f.eks. appelsinjuice kan, så er den stadig fyldt med Vitamin C, og det er blandt andet det, der gør den relevant til mange ting – blandt andet hudpleje.
Så vi taler altså om en sund og lækker olie, der kan bruges til en lang række forskellige formål.
Relevante biprodukter til appelsinolien
Som sagt er det blot skrællen, der benyttes, når man producerer appelsinolie. Selve frugten presses til juice, så på den måde er producenterne smarte – de slår to fluer med et smæk, idet man benytter den fulde frugt til to forskellige ting.
Det stopper dog ikke her. Vi får nemlig endnu et biprodukt, når olien produceres. Appelsinvand, eller appelsin blomstervand, som det alternativt kaldes, bliver lavet ved destillationen af olien. Det svarer lidt til rosenvand, som er resultatet af rosenolieproduktion.
Den helt store fordel ved appelsinvand er, at det også kan bruges til pleje af hud og hår, men ikke er nær så stærkt som den æteriske appelsinolie. Dermed er det oplagt for forbrugere med sart hud. Dog kan det stadig være en god idé at blande dette biprodukt med en anden olie, da man på den måde kan opnå endnu bedre resultater end blot ved at benytte vandet alene.
Appelsinoliens vigtige egenskaber
Lad os se nærmere på appelsinoliens specifikke egenskaber med det samme.
Olien er i stand til at hjælpe på et hav af forskellige måder. Det skyldes både det sunde næringsindhold, men også at den er yderst kraftig. Appelsinolien er nemlig æterisk, hvilket betyder, at den er meget koncentreret, så det frarådes stærkt at bruge den i sin rene form – det kan sågar være farligt, da den er så stærk. Den skal i stedet fortyndes. Det betyder, at du blander med enten vand eller med en neutral olie. Selv små mængder appelsinolie er nok til at opnå store effekter, hvilket siger en hel del om dens evner.
Hvis appelsinolien benyttes ordentligt kan den hjælpe med følgende:
- Hudpleje
- Aromaterapi
- Myrebekæmpelse
- Fjerne bakterier
- Rengøring
- Mod influenza
- Slikproduktion
Udover vitamin C er der naturligvis også flere andre aktive stoffer, som har store effekter. Den mest prominente er limonen, der udgør en overraskende stor del af olien, og dette er en stærk antioxidant som er i stand til at bekæmpe bakterier, hjælpe til mod inflammation og meget mere. Limonen bidrager desuden til appelsinens unikke duft – og det samme gælder appelsinolien. Limonen tilsættes ofte til diverse parfumer, hvilket du sikkert allerede ved – der er nemlig en god chance for, at du før eller siden har benyttet en parfume med limonen.
Appelsinolie til hudpleje
Vi vil nu begynde at gå mere i dybden med de specifikke ting, som appelsinolien har at tilbyde. Den første, og måske mest benyttede fordel, er appelsinolie til hudpleje.
Som nævnt for lidt siden er olien god til at bekæmpe inflammation, hvilket er vigtigt, når det kommer til at have et naturligt og sundt udseende. Samtidig er appelsinolie – som så mange andre æteriske olier – kendt for at have antiseptiske egenskaber, og det kan være effektivt, hvis du ønsker at rengøre huden. I dette tilfælde kan disse egenskaber nemlig nedkæmpe bakterier, som foresager akne og andre urenheder.
Det siges også, at appelsinolien er i stand til at forbedre blodcirkulationen. Dette har også gode effekter rent kosmetisk, idet huden uden tvivl bliver pænere, hvis blodet har lettere ved at komme rundt i kroppen. Blodet sender næringsstoffer rundt, og selvom man kan opleve mange fordele ved at pleje huden udadtil, må vi heller ikke glemme, hvor vigtigt det er at den er velforsynet indefra. Her hjælper det sjovt nok at påføre appelsinolie på den udvendige hud – det vil nemlig hjælpe på cirkulationen, som derefter bliver forbedret inde i selve huden.
Det har også længe været almen viden, at visse vitaminer – særligt A, C og E – kan hjælpe med et bedre udseende. Både når det gælder hår og hud. Om end mængden af de øvrige vitaminer ikke er overdrevet stor, så indeholder appelsinolie rigeligt med Vitamin C, og det bør ligeledes forfriske huden en del og give virkeligt gode effekter.
Der er dog et forbehold, som du skal være opmærksom på, hvis du ønsker at bruge appelsinolie specifikt til hudpleje. Det er, at ligesom med citronolie, så er appelsinolie fototoksisk. Med andre ord arbejder olien ikke særligt godt sammen med stærkt sollys, hvorfor du frarådes at udsætte huden for behandling med appelsinolie og sollys på samme tid. Den bedste løsning er at holde sig indendørs i timerne efter du har benyttet appelsinolie på huden. For eksempel ved at påføre den om aftenen, så huden kan blive renset igennem og er klar til den efterfølgende dag, hvor man så kan undgå de fototoksiske effekter. For at være på den helt sikre side er der dog mange eksperter, der vurderer, at man skal undgå sollys hele 24 timer efter huden er blevet behandlet med olien. Derfor er en anden mulighed at nøjes med at bruge den om vinteren og i det sene efterår. Her er solskinstimerne begrænsede i Danmark, og derfor er der ikke umiddelbart nogen stor fare ved at gå udenfor med appelsinolie på huden, så længe der ikke er sollys, der skinner direkte ned på det oliebehandlede område.
Appelsinolien kan tilbyde nogle helt enestående effekter til huden, men det kræver som bekendt, at den benyttes korrekt!
Aromaterapi
Det er ikke unormalt, at appelsinolien også benyttes til aromaterapi. Den er nemlig rigtig god til at bringe ro i sindet, og den kan i mange tilfælde bekæmpe tilstande som angst, stress og søvnløshed. Det sker som regel i kombination med andre olier, men ikke desto mindre er appelsinolien hyppigt en vigtig ingrediens. Den har en unik duft, der minder om den appelsinduft, du sikkert allerede kender, og den kan med lethed hjælpe folk til et bedre humør, hvilket endda er videnskabeligt bevist i enkelte undersøgelser.
Hvis du investerer i en flaske appelsinolie, kan du blot benytte aromaen i hjemmet, når du mener, at der er brug for en frisk luft, eller når du har lyst til at forbedre humøret en smule. Det kan både gøres ved at dufte til olien, men også ved at blande en mindre mængde med vand og derefter smøre den på ansigtet omkring næsen og munden. Mulighederne er mange! En anden populær løsning er at tilsætte appelsinolie i dit karbad.
Appelsinolie til myrebekæmpelse
Appelsinolie er et fint valg, hvis du ønsker at bekæmpe myrer på mere økologisk vis. Når du bruger almindelige myrebekæmpelsesprodukter, er de ofte fyldte med kemiske stoffer, som ikke altid er optimale at sprede rundt på terrassen eller i værste fald indendørs. I stedet kan du prøve med appelsinolie, som ifølge mange forbrugere er god til naturlig myrebekæmpelse. Om ikke andet kan det være en god idé, såfremt du ikke har haft stor succes med øvrige produkter. Myrer har nemlig svært ved at blive resistente overfor essentielle olier, da der er et hav af aktive stoffer i olierne, de skal forholde sig til.
Til dette formål er det ikke nødvendigt at blande appelsinolien, da du ikke selv kommer i kontakt med den. Det kan dog stadig være en god idé, da selv små mængder af olien er værdifuld, så en opblanding med vand kan ofte være at foretrække. På den måde kan du spare i længden.
Appelsinolie som rengøringsmiddel
Efter at have læst de foregående par afsnit vil det nok heller ikke undre dig, at appelsinolie også kan bruges som rengøringsmiddel.
Det er delvist på grund af de antibakterielle og antiseptiske egenskaber, som olien har, men hvis du er snu, har du sikkert regnet ud, at det ikke er den bedste årsag. Nej, den bedste årsag er nemlig, at appelsinolien efterlader en fantastisk duft efter en rengøring. Det gælder både hvis du selv bruger den, men også hvis du køber et færdigt rengøringsmiddel. Det er nemlig sådan, at flere producenter af rengøringsmidler, godt kan finde på at tilsætte appelsinolie til deres produkter. Det er naturligvis en god ting, da olien er naturlig, og derfor potentielt erstatter usunde kemikalier i rengøringsproduktet.
Appelsinolie mod forkølelse og influenza
Nogle påstår, at appelsinolie har en positiv effekt mod forkølelse og influenza, da der er visse medicinske egenskaber. Dette er muligvis sandt, om end der ikke er nogle officielle beviser inden for lægevidenskaben. Og med en positiv effekt menes der nok nærmere, at det blot hjælper en smule på humøret, frem for at kurere kroppen helt. Det er dog stadig et plus, der er værd at tage med.
I teorien giver det dog fin mening, at appelsinolie kan hjælpe på en forkølelse. Der er trods alt store mængder C-vitamin i olien, hvilket er bevist at have en styrkende effekt på immunforsvaret. Men spørgsmålet er, hvor meget olien kan hjælpe i denne sammenhæng. Det er nemlig begrænset hvor store mængder, huden kan nå at absorbere, så andre muligheder er sikkert bedre til dette formål. For eksempel kunne det være en idé at indtage appelsin, citron, kiwi eller en lignende frugt på almindeligvis, hvis du vil forbedre din tilstand. Alle disse har nemlig masser af Vitamin C, og her får du rent faktisk vitaminet ind i kroppen. Dog kan olien stadig være værd at prøve, hvis du ønsker yderligere hjælp. Desuden er der den fordel, at duften af olien eventuelt kan forbedre humøret en smule og gøre det lettere at komme igennem de midlertidige vanskeligheder mentalt.
Slikproduktion med appelsinolie som ingrediens
Appelsinolie bruges faktisk også af slikproducenterne. Her tilsættes den som ingrediens til blandt andet sodavand, bolsjer og vingummi. Appelsinsmagen er altid en af de mest populære, særligt med henblik på bolsjer, og appelsinsodavand er også særdeles udbredt overalt i verden. Her kan der i nogle tilfælde være tilsat helt almindelig appelsinolie!
Så der er altså flere producenter af slik og sodavand, som benytter sig af appelsinolie. Potentielt kan du også benytte den til madlavning og hjemmelavet slik, men det kræver, at du sætter dig ordentligt ind i processen og tjekker grundigt, om din appelsinolie nu også er egnet til dette formål – det er nemlig ikke altid, at en olie er god at indtage indvortes. Sørg for at sætte dig ind i tingene og brug kun en lille mængde olie, som altid skal blandes med yderligere ingredienser.
Afrunding
Når vi betragter de mange fordele, som appelsinolien har at tilbyde, er det på ingen måde overraskende, at den er populær blandt køberne. Alle kender til den almindelige appelsin, og mange synes godt om den – hvis det også gælder dig, er det oplagt at give appelsinolien en chance. Her vil du hurtigt blive vild med duften – så meget er garanteret – men helt sikkert også de øvrige egenskaber, som olien tilbyder.
Har du spørgsmål eller kommentarer, kan de stilles i kommentarfeltet herunder 🙂
Gode kilder:
–
–
–
–
Skriv et svar